Όταν θες ένα τραγανό comfort food, ο συνδυασμός πατάτες+παρμεζάνα είναι ο ιδανικός  

Αγαπάμε τις πατάτες σε οποιαδήποτε μορφή, αλλά αυτές οι τραγανές πατάτες παρμεζάνας είναι εξαιρετικά ιδιαίτερες. Με κρούστα με τραγανό χρυσαφένιο τυρί και σερβιρισμένες με πικάντικη κρέμα γάλακτος και σχοινόπρασο, είναι δύσκολο να τους αντισταθείς. Αυτή η συνταγή μπορεί να «σερβίρει 4 με 6», αλλά προσέξτε – μπορεί να βρεθείτε να τρώτε το μισό ταψί μόλις βγει από τον φούρνο.

Η φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα είναι το κλειδί για να έχετε την καλύτερη στρώση τραγανού τυριού σε αυτές τις πατάτες. Η προτριμμένη συσκευασμένη παρμεζάνα περιέχει αντιπηκτικά και άλλα συντηρητικά που την εμποδίζουν να λιώσει σωστά στο φούρνο και να σχηματίσει αυτό το τραγανό στρώμα στον πάτο του ταψιού.

Το ψήσιμο σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα υπόσχεται να δώσει σε αυτές τις πατάτες το καλύτερο χρυσοκάστανο χρώμα και την πιο τραγανή υφή. Πολλές παρόμοιες συνταγές στο διαδίκτυο συνιστούν τη χρήση ενός γυάλινου ταψιού για ευκολότερη απελευθέρωση, αλλά σε δοκιμές, διαπιστώσαμε ότι το τυρί ψημένο σε γυαλί δεν έγινε τόσο τραγανό όσο το τυρί που ψήνεται σε μέταλλο – και ότι ένα πιο σκούρο μεταλλικό ταψί ήταν στην πραγματικότητα το καλύτερο για να αποκτήσετε αυτά τα εξαιρετικά τραγανά καραμελωμένα κομμάτια τυριού. Εάν ανησυχείτε για το κόλλημα και θέλετε κάποια επιπλέον ασφάλεια, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα αντικολλητικό φύλλο ψησίματος (όπως λαδόκολλα), αλλά διαπιστώσαμε ότι οι πατάτες απελευθερώθηκαν από ένα κανονικό (λαδωμένο) μεταλλικό ταψί με ελάχιστο κόλλημα.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

6 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

45 λεπτά

CAL/SERV:

279

Συστατικά

1 1/2 κιλό κίτρινες baby πατάτες, κομμένες στη μέση κατά μήκος

2 κ.σ. λάδι, συν περισσότερο για το ταψί

3 κουτ. αλάτι, διαιρεμένο

50 γρ παρμεζάνα, ψιλοκομμένη (περίπου 3/4 φλ.)

1/2 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 φλ. κρέμα γάλακτος

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοτριμμένη

3 κ.σ. σχοινόπρασο σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε τις πατάτες, 2 κουταλιές της σούπας λάδι και 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι.

Αλείφετε με λάδι ένα μεγάλο φύλλο ψησίματος (λαδόκολλα) ή ένα ταψί (κατά προτίμηση μεταλλικό) με πινέλο. Πασπαλίστε ομοιόμορφα την παρμεζάνα στο ταψί ή τη λαδόκολλα. Καρυκεύετε με πιπέρι. Τοποθετήστε τις κομμένες πατάτες με τις πλευρές κοντά μεταξύ τους πάνω από το τυρί.

Ψήστε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, να γίνουν τραγανές και να ροδίσουν στον πάτο, περίπου 25 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το σχοινόπρασο και το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σκεπάζετε και βάζετε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Αφήνετε τις πατάτες να ξεκουραστούν στο σκεύος για 5 λεπτά και μετά τις μεταφέρετε σε πιατέλα. Σερβίρετε με το ντιπ δίπλα.

empty alt

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα υπολείμματα του καφέ

Δεν ξέρω για σένα, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι σαν παγκόσμια σταθερά να μένει πάντα τουλάχιστον ένα φλυτζάνι καφέ στην κανάτα της καφετιέρας, κάθε φορά που φτιάχνω καφέ φίλτρου.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

To timing είναι η λέξη-κλειδί για να φτιάξεις ένα αυγό μελάτο, με ρευστό ακόμα κρόκο, το οποίο θα συνοδεύσεις ιδανικά με μια φέτα ψωμί με βούτυρο, αναβιώνοντας μια από τις πιο νόστιμες αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων.
empty alt

Πώς θα περάσεις μια ολόκληρη εβδομάδα χωρίς να πετάξεις ούτε ψίχουλο από το φαγητό σου

Ένα από τα νέα κινήματα των Μιλέννιαλς είναι το λεγόμενο “waste-free”, στο πλαίσιο του οποίου όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να κάνουν οικονομία και να σεβαστούν το περιβάλλον, ελαττώνουν όσο μπορούν τα ανόργανα και οργανικά απόβλητα που παράγουν.
empty alt

Κατεψυγμένα λαχανικά: χρειάζονται ξεπάγωμα ή όχι;

Όταν χρησιμοποιείς κατεψυγμένα λαχανικά στη μαγειρική σου, ίσως έχεις αναρωτηθεί αν πρέπει να τα ξεπαγώσεις ή αν μπορείς να τα ρίξεις κατευθείαν στην κατσαρόλα.
empty alt

Γιατί παραψήθηκε το φαγητό στο φούρνο;

Αν σου συμβαίνει συχνά να παραψήνεται το φαγητό στο φούρνο, ίσως φταίει το ταψί σου. Κι αυτό γιατί τα σκουρόχρωμα ταψιά απορροφούν περισσότερη θερμότητα από τα ανοιχτόχρωμα, με αποτέλεσμα π.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις το τέλειο τζιν με τόνικ στο σπίτι

Επιστρέφει το καλοκαίρι, δηλαδή η εποχή του τζιν με τόνικ, για πολλούς λάτρεις αυτού του διαχρονικού, δροσερού κοκτέιλ.
empty alt

Πώς θα καταλάβεις αν ένας ανανάς είναι ώριμος;

Ο ανανάς δεν εμπνέει να τον κόψεις. Έχει χοντρή φλούδα, μυτερά φύλλα και καλύπτεται από αιχμηρά «λέπια».
empty alt

Κόκκινες τηγανητές ντομάτες – με άφθονο λιωμένο τυρί

Τι να πούμε για αυτό το πιάτο. Συνδυάζει τα αρώματα του καλοκαιριού έχοντας για πρωταγωνίστριά του την ντομάτα (εδώ χρησιμοποιούμε μικρές ολόκληρες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και όποια ποικιλία από ντοματίνια θες), αλλά κλέβει τις εντυπώσεις για το λαχταριστό εφέ του λιωμένου απολαυστικού τυριού.
Back To Top