Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι στα υλικά των συνταγών που περιέχουν πάπρικα, αυτή άλλοτε αναγράφεται ως πικάντικη, άλλοτε ως καπνιστή και άλλοτε ως γλυκιά.

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι στα υλικά των συνταγών που περιέχουν πάπρικα, αυτή άλλοτε αναγράφεται ως πικάντικη, άλλοτε ως καπνιστή και άλλοτε ως γλυκιά. Κι αυτό γιατί, πράγματι, το συγκεκριμένο μπαχαρικό (που συχνά δεν ξέρουμε πού ακριβώς να χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική μας) χωρίζεται σε τρεις γενικές κατηγορίες.

Ας δούμε λοιπόν τα είδη της πάπρικας και μερικές από τις χρήσεις τους στη μαγειρική μας.

Γλυκιά πάπρικα: Είναι ένα μπαχαρικό με ήπια, ελαφρώς γλυκιά (προφανώς) και ευέλικτη γεύση, που δεν κάνει το φαγητό πιο πικάντικο. Μερικές μόνο από τις χρήσεις της; Σε πατατοσαλάτες, γεμιστά αυγά, ψητές φτερούγες κοτόπουλου ή γαρίδες με κόκκινη σάλτσα.

Καπνιστή: Παρόλο που μπορεί να έχουμε συνδέσει την πάπρικα με την Ουγγαρία, η συγκεκριμένη λέγεται και πάπρικα Ισπανίας. Δίνει σε κάθε πιάτο μια καπνιστή (φυσικά) αλλά και γήινη διάσταση στη γεύση. Η καπνιστή πάπρικα κυκλοφορεί, με τη σειρά της, σε ήπιες, μέτριες και πικάντικες εκδοχές. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε πιάτα ισπανικής και μεξικανικής κουζίνας, π.χ. παέγια, enchiladas και στο ισπανικό λουκάνικο τσορίθο.

Πικάντικη: Η πλέον αντιπροσωπευτική πάπρικα της Ουγγαρίας, βασικό συστατικό της σούπας γκούλας, δίνει καυτερή γεύση στο φαγητό. Ταιριάζει, μεταξύ άλλων, στο κουνουπίδι με κόκκινη σάλτσα και στα χοιρινά παϊδάκια.

empty alt

Έχει η Μύκονος παραδοσιακά προϊόντα;

Είναι περισσότερο γνωστή για το nightlife, τα άπειρα bar, club και καταστήματα κορυφαίων στον κόσμο brands που στριμώχνονται στα δρομάκια, για τις πανέμορφες παραλίες της, τους εγχώριους και διεθνείς celebrities που την επιλέγουν για τις διακοπές τους όλο το χρόνο, για τα φοιτητικά πάρτι όπου το...
empty alt

Τα 11 οφέλη του γκρέιπφρουτ

Ξέρεις ότι σου κάνει καλό να πίνεις φρέσκους χυμούς και προσπαθείς να στύβεις πορτοκαλάκια. Το γκρέιπφρουτ όμως, ξινούτσικο σου φαίνεται και το αποφύγεις.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις σαλάτα με αγγουράκια χωρίς να χρησιμοποιήσεις μαχαίρι

Όλα αρχίζουν με τη σωστή επιλογή λαχανικών. Μιλάμε για αγγουράκια από κάποιο περιβόλι, κατά προτίμηση βιολογικά και σίγουρα ολόφρεσκα, δηλαδή όσο το δυνατόν πιο σκληρά.
empty alt

Η καντίνα που ταξιδεύει στον Καναδά συλλέγοντας συνταγές και ιστορίες

Συνήθως επισκεφτόμαστε μια καντίνα για να αγοράσουμε έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο στην καντίνα Food History Truck οι ρόλοι αντιστρέφονται: oι επισκέπτες μπαίνουν στην κουζίνα, μαγειρεύουν ένα φαγητό και, μαζί με αυτό, μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες της ιστορίες γύρω από τη συγκεκριμένη...
empty alt

Θα σου κάνω μάγια με… Taameya

  Η αραβική λέξη taameya μεταφράζεται σε «νόστιμα μικρά κομμάτια». Αυτή η εκδοχή, φτιαγμένη με ρεβίθια-φάβα, που είναι άφθονα στο δέλτα του Νείλου, θεωρείται από ορισμένους ότι είναι το αρχικό φαλάφελ.
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το Umami;

Το ουμάμι (Umami),( όπως μαθαίνουμε στη Βικιπαίδεια), η καλή γεύση ή νοστιμιά, είναι μια από τις πέντε βασικές γεύσεις,μαζί με το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό.
empty alt

Ζαμπόν + τυρί + φούρνος = τέλειο πρωινό

Ξέρω τι σκέφτεστε: «Γιατί να θέλω να ανοίξω τον φούρνο για να μαγειρέψω πρωινό;» Συνήθως θα συμφωνούσαμε μαζί σας, αλλά μετά την πρώτη σας μπουκιά από αυτό το καταπληκτικό (και εύκολο στην παρασκευή) φουρνιστό brunch, θα θέλετε να το φτιάχνετε σχεδόν κάθε πρωί.
empty alt

Λευκά, κόκκινα ή ροζέ, τα σταφύλια είναι το απόλυτο superfood του καλοκαιριού

Τα σταφύλια καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχουν χρησιμοποιηθεί από αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς για χρήση τους στην οινοποιία.
Back To Top