Με αφορμή τη Wolrd Day Pizza

πάρχουν πολύ λίγα πιάτα που έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο όπως η πίτσα. Το αυθεντικό ιταλικό πιάτο έχει επίσης σερβιριστεί εκ νέου με πολλούς τρόπους σε όλο τον κόσμο. Εάν η Χαβάη προσθέτει ανανά στις πίτσες, οι Ινδοί δίνουν τη δική τους προσθήκη με τίκκα. Η πίτσα είναι ένα comfort food που λειτουργεί ως άμεση επιλογή για οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Θα την παραγγείλεις για πάρτι, θα την παραγγείλεις για τον εαυτό σου για μια άνετη βραδιά και σπάνια θα νιώσεις τύψεις για αυτήν σου την απόφαση. Η Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας είναι μια τέτοια ημέρα που προορίζεται να γιορτάσεις την πίτσα σε όλη της τη δόξα. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτή την ειδική μέρα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι πίτσες ανήκουν στην Ιταλία. Ωστόσο, πριν από αυτό, το επίπεδο αυτό ψωμί με επικάλυψη καταναλώθηκε από πολίτες της αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης και της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τους ιστορικούς τροφίμων, αυτά τα «φορτωμένα» ψωμιά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως προέλευση της σύγχρονης πίτσας που γεννήθηκαν στη Νάπολη κάπου γύρω στο δέκατο έκτο αιώνα. Υπάρχουν πολλές εξωτικές πίτσες σήμερα, αλλά λέγεται ότι η πίτσα ήταν αρχικά φαγητό για το κοινό κόσμο. Η εργατική τάξη χρειαζόταν κάτι γρήγορο και φθηνό. Οι πίτσες, που ήταν ουσιαστικά flatbreads με νόστιμες επικαλύψεις, ταίριαζαν στην τσέπη τους. Χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας για να δοκιμάσει η αριστοκρατία αυτό το πιάτο που δεν απαιτούσε μαχαιροπίρουνα.

pizzac

Σύμφωνα με έναν άλλο δημοφιλή μύθο, όταν το 1889 ο βασιλιάς Umberto ο πρώτος και η βασίλισσα Margherita επισκέφτηκαν τη Νάπολη, δοκίμασαν μια σειρά από πίτσες. Η βασίλισσα άρεσε ιδιαίτερα την απλή πίτσα με απλή σάλτσα ντομάτας, πράσινο βασιλικό και τυρί μοτσαρέλα και έκτοτε αυτή η συγκεκριμένη ποικιλία πίτσας είναι γνωστή ως η πίτσα Margherita.

Η πίτσα εξακολουθούσε να περιορίζεται στα βασίλεια της Ιταλίας μέχρι τη δεκαετία του 1940. Οι πόλεμοι προκάλεσαν εκτοπισμό σε τεράστιο αριθμό, οι άρρωστοι Ιταλοί μετανάστες στις ΗΠΑ προσπάθησαν να ξαναδημιουργήσουν το αγαπημένο τους επίπεδο ψωμί με ό,τι επικαλύψεις ήταν διαθέσιμες, και ήταν μόνο θέμα χρόνου μέχρι να γίνει δημοφιλής η πίτσα. Η μεταπολεμική Νέα Υόρκη λατρεύει αυτήν την ιταλική απόλαυση, δημιουργώντας πολλές εκδοχές του αμερικάνικου τύπου, όπως η πίτσα σε στιλ Σικάγο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας, που τιμάται κάθε 9 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, είναι ουσιαστικά ένας εορτασμός της πίτσας και του ταξιδιού της. Οι λάτρεις της πίτσας και οι δημοφιλείς πιτσαρίες γιορτάζουν αυτήν την ημέρα από το 2000.

pizzaday

Ακολουθούν 5 ακόμη γεγονότα σχετικά με τις πίτσες που σίγουρα θα σας μυήσουν:
1. Η λέξη πίτσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο λατινικό χειρόγραφο του 10ου αιώνα από τη νότια ιταλική πόλη Gaeta στο Λάτσιο.
2. Σύμφωνα με τους θρύλους, η πρώτη πιτσαρία της Αμερικής ήταν η Lombardi, η οποία ήταν αρχικά ένα παντοπωλείο που άρχισε να πουλάει πίτσες το 1905 πολύ πριν γίνει δημοφιλής τη δεκαετία του 1940.
3. Το 2009, η πίτσα Neapolitan εγγράφηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Πιάτο και το 2017, η τέχνη της δημιουργίας πίτσας Neapolitan συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
4. Στη Σκωτία, θα βρείτε κάτι που ονομάζεται «τσιγαρισμένη» πίτσα. Αντί να ψήνουν την πίτσα, οι σεφ απλά τηγανίζουν ολόκληρη την πίτσα και τη γαρνιτούρα.
5. Το 2013, η NASA χρηματοδότησε έναν πρωτότυπο τρισδιάστατο εκτυπωτή που θα μπορούσε να δημιουργήσει τροφή για αστροναύτες σε διαστημικές αποστολές μεγάλης διάρκειας. Η πίτσα ήταν ένα από τα τρόφιμα που ήταν στο πρόγραμμα.

pizzadayb

Μυστικά για ελαφριά και υγιεινή πίτσα

Για τη ζύμη: Θα τη φτιάξεις μόνη σου; Μπράβο! Θα την πάρεις έτοιμη; Μια χαρά! Και στις δύο περιπτώσεις επίλεξε το αλεύρι ολικής αλέσεως και το να είναι λεπτή.

Για τη σος: Γιατί να βάλεις έτοιμη από βαζάκι που είναι φουλ στα συντηρητικά ενώ μπορείς να τρίψεις φρέσκια ντοματούλα και να την αρωματίσεις με μυρωδικά;

Για τα toppings: Η Μαργαρίτα είναι η πιο απλή και η πιο νόστιμη πίτσα, αρκεί τα υλικά σου να είναι ποιοτικά. Για έξτρα γεύση, βάλε λίγα μανιτάρια ή κομμάτια ψητού κοτόπουλου.

Για το τυρί: Θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη γεύση της πίτσας το είδος του τυριού που θα επιλέξεις. Προτιμήστε τη μοτσαρέλα ή το κατσικίσιο, για γεύση και λιγότερα λιπαρά.

empty alt

Ένας πολύ καλός λόγος για να τηγανίσεις όλες τις γαρίδες με το κέλυφος

Ίσως έχεις συνηθίσει να τηγανίζεις μόνο τις μικρότερες γαρίδες μαζί με το κέλυφός τους. Τι πρέπει να κάνεις όμως με τις μεγαλύτερες; Να τις καθαρίσεις πριν από το τηγάνισμα ή να τις ρίξεις στο λάδι με… πλήρη εξάρτυση; Τηγανίζοντας ακόμα και τις μεγαλύτερες γαρίδες με το κέλυφος, […]
empty alt

Πώς θα μαγειρέψεις τα μεγάλα σπαράγγια

Τα λεπτά σπαράγγια καθαρίζονται πιο εύκολα, όμως εκείνα που έχουν μεγαλύτερο πάχος, αν και πιο «μπελαλίδικα» στην προετοιμασία, έχουν περισσότερη σάρκα και είναι πιο ανθεκτικά στο μαγείρεμα, με αποτέλεσμα να μη λιώνουν εύκολα αλλά να γίνονται τραγανά και πλούσια.
empty alt

Το κόλπο που θα απογειώσει τις πιο απλές συνταγές σου

Τι μπορεί να δώσει με μία κίνηση μοναδική γεύση τόσο σε ένα σάντουιτς όσο και σε μια σαλάτα ή ένα πιάτο με μακαρόνια; Το αλάτι με άρωμα σκόρδου, που μπορείς να βρεις ως έτοιμο μείγμα, σε μπαχαράδικα και καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, ή να φτιάξεις στο σπίτι.
empty alt

Πώς θα ξανακάνεις φρέσκο το ψωμί της μίας ημέρας

Το ψωμί της μίας ημέρας βρίσκεται στο μεταίχμιο: δεν είναι ακόμα αρκετά μπαγιάτικο για να το πετάξεις (ή έστω να φτιάξεις μπιφτέκια) αλλά ούτε και αρκετά φρέσκο για να το απολαύσεις στο έπακρο ή, ακόμα περισσότερο, να τους σερβίρεις στους επισκέπτες σου.
empty alt

Αυτές τις γλυκιές μπάρες λεμονιού θα τις λατρέψεις

Αυτές οι μπάρες λεμονιού είναι το τέλειο επιδόρπιο. Χρειάζονται αρκετό χρόνο ψύξης, οπότε βάλε τες στο ψυγείο και άφησέ τες όλη τη νύχτα.
empty alt

Μμμ μύρισε μαρμελάδα με μήλο και κανέλα

Όταν  η ζωή σου δίνει πολλά μήλα και δεν ξέρεις τι να κάνεις με αυτά και εάν η σπιτική μηλόπιτα δεν σου ταιριάζει με τη στιγμή, αυτή η μαρμελάδα είναι ακριβώς η τέλεια λύση.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα ιαπωνική κοτόσουπα ράμεν

Το ράμεν (ιαπωνικά: 拉麺, ラーメン) είναι ιαπωνική σούπα με νουντλς. Αποτελείται από νουντλς σιταριού σερβιρισμένα σε ζωμό κρέατος ή λιγότερα συχνά ζωμό ψαριού, συχνά αρωματισμένο με σάλτσα σόγιας ή μίσο, και με διάφορα συνοδευτικά, όπως κομμένο χοιρινό κρέας, νόρι (φύκι), μένμα και πρασαλίδες.
empty alt

Λεμονάτη μακαρονάδα με κοτόπουλο και σπανάκι

Γνωρίστε τον νέο σας αγαπημένο συνδυασμό ζυμαρικών. Με πικάντικα εσπεριδοειδή και άφθονο βούτυρο, αυτό το πιάτο θα γίνει γρήγορα ένα από τα πιάτα της εβδομάδας.
Back To Top