Ίσως να αηδιάζεις στην ιδέα μιας μπριζόλας που μόλις κοπεί απελευθερώνει από το εσωτερικό της ένα κόκκινο υγρό.

Ίσως να αηδιάζεις στην ιδέα μιας μπριζόλας που μόλις κοπεί απελευθερώνει από το εσωτερικό της ένα κόκκινο υγρό. Ωστόσο, αυτό το… σπλάτερ θέαμα στην πραγματικότητα δεν δημιουργείται από την παρουσία αίματος.

Άλλωστε, αν οι μετρίως ψημένες μπριζόλες είχαν γεύση αίματος, μάλλον θα ήταν δημοφιλείς μόνο στα βαμπίρ των ταινιών τρόμου και όχι σε όσους εκτιμούν το καλό κρέας.

Στην πραγματικότητα λοιπόν το κόκκινο χρώμα μιας μετρίως ψημένης μπριζόλας οφείλεται στη μυοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη των μυϊκών ιστών που μεταφέρει οξυγόνο και περιέχει μια κόκκινη χρωστική.

Καθώς μαγειρεύεται το κρέας, το χρώμα της μυοσφαιρίνης σκουραίνει, γι’ αυτό όσο πιο «καλοψημένο» είναι, τόσο πιο γκρι δείχνει.

Μάλιστα κάποιες εταιρείες παραγωγής τυποποιημένων προϊόντων κρέατος επεξεργάζονται τις ωμές μπριζόλες με μονοξείδιο του άνθρακα για να «κλειδώσουν» τη μυοσφαιρίνη στο εσωτερικό τους διατηρώντας ένα κόκκινο χρώμα φρεσκάδας.

Την επόμενη φορά λοιπόν θα σου σερβίρουν μια μετρίως ψημένη μπριζόλα που είναι κόκκινη από μέσα, δοκίμασε να τη δεις διαφορετικά και να την απολαύσεις χωρίς προκαταλήψεις.

empty alt

7 προετοιμασίες του Σαββατοκύριακου για να έχεις φαγητό για όλη την εβδομάδα

Με το hashtag #mealprep, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με ιδέες που λύνουν τα χέρια σε όσους δεν έχουν την πολυτέλεια να μαγειρεύουν καθημερινά, αλλά συχνά πρέπει να βασιστούν σε εύκολες και γρήγορες λύσεις.
empty alt

Η επιστήμη αποφάσισε: Έτσι πρέπει να τρως τα μανιτάρια σου!

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.
empty alt

Μην αφήσεις το καλοκαίρι να περάσει χωρίς αυτή τη σαγκρία με καρπούζι

Το καρπούζι και το ροζέ κρασί συνδυάζονται σε ένα δροσερό, χρωματιστό, φρουτώδες ποτό που συμπυκνώνει όλη τη μεθυστική διάθεση του καλοκαιριού.
empty alt

Comfort food time με κρεμώδη πατατόσουπα

Ζεστή κι απολαυστική σαν αγκαλιά και με υπέροχη γεύση. Η γεύση της πατάτας φέρνει αυτομάτως στο μυαλό σου ευτυχισμένες αναμνήσεις και σου δημιουργεί εσωτερικά ένα έντονο αίσθημα θαλπωρής.
empty alt

Αν δεν ξέρεις τι είναι οι Hasselback potatoes ήρθε η ώρα να μάθεις

Για τους λάτρεις των ψητών πατατών και των τσιπς, η πατάτα Hasselback θα προσφέρει μια γεύση από παράδεισο.
empty alt

Shakshuka ή αλλιώς αυγά σε πικάντικη κοκκινιστή σάλτσα

Μια συνταγή με αρώματα της Μεσογείου, που θυμίζει και τα ελληνικά αυγά μάτια με ντομάτα, μόνο που εδώ είναι σχετικά πιο καυτερά απ’ όσο τα συνηθίζουμε.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τη δική σου ζύμη ζυμαρικών

Η βραδιά ζυμαρικών αξίζει μια ιδιαίτερη μακαρονάδα. Το να φτιάξετε τη δική σας ζύμη χρειάζεται λίγο χρόνο, αλλά η ίδια η διαδικασία δεν είναι περίπλοκη.
empty alt

Τέλειος κι εύκολος σπιτικός πουρές

Το να φτιάξεις τον δικό σου σπιτικό πουρέ δεν είναι τόσο μπελαλίδικο όσο νομίζεις και η αξεπέραστη γεύση του σίγουρα θα ανταμείψει τον κόπο σου.
Back To Top