Πόσο αθώα είναι τελικά τα φυτικά λιπαρά; Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση τους μπορεί να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Πόσο αθώα είναι τελικά τα φυτικά λιπαρά; Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση τους μπορεί να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ομως αυτό δεν προεξοφλεί ότι μας προστατεύει από την καρδιοπάθεια, Αυτό προκύπρει απο μια νέα έρευνα που εξετάστηκαν στοιχεία από σχεδόν 9.500 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 97 ετών, οι οποίοι είχαν χωρισθεί σε δύο ομάδες.

Οι μισοί από αυτούς ακολουθούσαν μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά από πλήρες γάλα, τυρί και κόκκινο κρέας και οι άλλοι μισοί ακολουθούσαν ένα διαιτολόγιο στο οποίο το κύριο λάδι στο μαγείρεμα και το σερβίρισμα ήταν το καλαμποκέλαιο και το βούτυρο αγελάδος είχε αντικατασταθεί από μαργαρίνη από καλαμποκέλαιο.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία 2.355 εθελοντών που είχαν ακολουθήσει τα διαιτολόγια αυτά για ένα χρόνο ή περισσότερο (οι υπόλοιποι σταμάτησαν νωρίτερα).

Όπως γράφουν στο τρέχον τεύχος της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ)μέσα σε ένα χρόνο η χοληστερόλη όσων έτρωγαν το καλαμποκέλαιο είχε μειωθεί κατά μέσον όρο 13,8%, αλλά σε όσους έκαναν με συνέπεια τρία κύρια γεύματα την ημέρα είχε μειωθεί κατά 18%.

Παρόλο που η μείωση αυτή είναι σημαντική, δεν υπήρξε αντίστοιχη ελάττωση στον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου, ούτε στον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Αντιθέτως, υπήρξαν ενδείξεις ότι η θνησιμότητα από κάθε αιτία ήταν λίγο αυξημένη σε όσους είχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στην χοληστερόλη τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από πέντε κλινικές μελέτες με περισσότερους από 10.000 εθελοντές και διαπίστωσαν πως και αυτές είχαν ανάλογα ευρήματα.Το καλαμποκέλαιο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και στο πολυακόρεστο λινολεϊκό οξύ, ένα είδος ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, λένε οι ερευνητές, και απ’ ό,τι φαίνεται μειώνει μεν αποτελεσματικά τη χοληστερόλη αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για την προστασία της καρδιάς.

Η νέα ανάλυση, της οποία ηγήθηκε ο δρ Κρίστοφερ Ράμσντεν από τον Τομέα Διατροφικών Νευροεπιστημών του Εθνικού Ιδρύματος Κατάχρησης Αλκοόλ & Αλκοολισμού (NIAAA) των αμερικανικών Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH), βασίσθηκε σε στοιχεία από μελέτη που πραγματοποιήθηκε πριν από 45 χρόνια στους ένοικους γηροκομείων και νοσοκομείων ψυχικής υγείας της Μινεσότα έπειτα από ειδική άδεια.

 

empty alt

Goooodmorning Vietnam! Γιατί πρέπει να δοκιμάσεις asap την βιετναμέζικη κουζίνα

Χαρμάνι επιρροών από το Λάος, την Καμπότζη και την Κίνα μέχρι τη Γαλλία (λόγω της γαλλικής αποικιοκρατίας που έληξε το 1954) και τις ΗΠΑ, η παραδοσιακή κουζίνα του Βιετνάμ θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές και ισορροπημένες στον κόσμο.
empty alt

Δύο διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

Προτιμάς το αυγό μελάτο; Τότε πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα το χρόνο βρασμού. Πώς θα τον υπολογίσεις λοιπόν με ακρίβεια και ποια άλλα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να παραμείνει ρευστός ο κρόκος και να πήξει το ασπράδι; 1η τεχνική 1.
empty alt

O σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεις το ρύζι

Μπορείς να ξαναζεστάνεις άνετα ένα γεύμα με ρύζι που έχει περισσέψει; Εξαρτάται από το πόσος χρόνος έχει μεσολαβήσει από τότε που μαγειρεύτηκε.
empty alt

Σάλτσα στρειδιών: τι είναι και με τι μπορείς να την αντικαταστήσεις;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι, πραγματικά, η σάλτσα στρειδιών, που ίσως χρησιμοποιείς ήδη στις συνταγές σου, ειδικά σε εκείνες στο γουόκ, μαζί με ρύζι, λαχανικά και άλλα υλικά; Βασικά, είναι αυτό που λέει το όνομά της: καραμελωμένος ζωμός στρειδιών (υποπροϊόν του μαγειρέματος των στρειδιών σε...
empty alt

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ! ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ HIGH TECH ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ & ΝΕΑ SMART ΤΜΗΜΑΤΑ

Η AB κάνει το μέλλον των αγορών σαφέστατο! Με νέες κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού για τα iconic νέα καταστήματα της αλυσίδας που διαγράφουν ένα αισθητικά σημαντικό μέρος του αστικού τοπίου.
empty alt

Αχλάδια στον φούρνο… ένα υγιεινό γλυκό-σνακ όλο απόλαυση

Γιατί τα μήλα πρέπει να έχουν όλη τη λάμψη και τη δόξα αυτή την εποχή; Ζουμερά αχλάδια, κανέλα και μπισκότα τζίντζερ κάνουν έναν θεϊκό συνδυασμό σε αυτό το απολαυστικό επιδόρπιο! Και απαιτώντας μόνο έξι συστατικά και μερικά βήματα, είναι τέλειο ακόμα και για σεφ που πρωτοεμφανίζονται.
empty alt

Τα καλύτερα και πιο υγιεινά γλυκαντικά: από το 1 έως το 7!

Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα σακχάρου στο αίμα στρέφονται σε εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες για να διατηρήσουν το σάκχαρό τους σε μια πιο σταθερή πορεία.
empty alt

Γευστική βουτιά στη Σαρακοστή

Ελαφριά, θρεπτικά, και με κύριο συστατικό το ταχίνι αυτές οι επιλογές ντιπ θα αναδείξουν το σαρακοστιανό τραπέζι, θα δώσεις γεύση στην Καθαρά Δευτέρα αλλά θα γίνουν και μια εξαιρετική πρόταση ακόμα και για τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.
Back To Top