Γευστικό ταξίδι στην ταϊλανδέζικη, ινδική και μαλαισιανή κουζίνα

Ένα μείγμα μεταξύ ταϊλανδέζικης, ινδικής και μαλαισιανής κουζίνας, με αυτό το ήπια γλυκό κάρυ που διαθέτει τρυφερό κοκκινιστό μοσχαρίσιο κρέας, πατάτες και κρεμμύδια σιγοβρασμένα σε έναν πλούσιο, αρωματικό ζωμό καρύδας. Σερβίρεται πάνω από ρύζι, δεν υπάρχει τίποτα πιο χορταστικό και νόστιμο.

Τι είναι το μασάμαν κάρυ;

Το Massaman curry είναι ένα γλυκό, ήπιο κάρυ. Ενώ είναι κοινώς γνωστό ως ταϊλανδέζικο κάρυ, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ινδική και τη μαλαισιανή κουζίνα, επομένως περιέχει τα θερμαντικά μπαχαρικά που βρίσκονται κλασικά στα ινδικά κάρυ καθώς και τυπικά συστατικά ταϊλανδέζικου κάρυ, όπως galangal, λεμονόχορτο και fish sauce. Παραδοσιακά παρασκευάζεται με κοτόπουλο ή μοσχάρι και συνήθως περιέχει κομμάτια πατάτες, ασκαλώνια (ή κρεμμύδια) και φιστίκια.

Είναι πικάντικο αυτό το κάρυ;

Όχι πραγματικά. Από όλα τα κάρυ της Ταϊλάνδης, το μασαμάν είναι το πιο γλυκό και ήπιο. Τα περισσότερα από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται είναι ζεστά και αρωματικά, όχι απαραίτητα πικάντικα (σκεφτείτε κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο, κύμινο και κάρδαμο) και το πλούσιο γάλα καρύδας εξισορροπεί κάθε λάκτισμα που προέρχεται από το κάρυ.

Πώς μαγειρεύουμε το μοσχάρι;

Εδώ μαγειρεύουμε το μοσχαρίσιο κρέας όπως θα κάνατε σε οποιοδήποτε τυπικό κοκκινιστό: το ροδίζουμε σε μεγάλα κομμάτια πριν το σπάσουμε σε μικρότερα κομμάτια (ζητούμε κύβους 1") και μετά σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει τρυφερό.

Πώς μαγειρεύουμε την πάστα κάρυ;

Στην ταϊλανδέζικη κουζίνα, οι πάστες κάρυ μαγειρεύονται σε λίπος καρύδας που έχει «σπάσει» ή μαγειρεύονται μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να διαχωριστεί το λάδι. Η πάστα κάρυ τηγανίζεται στο λάδι καρύδας μέχρι να απελευθερώσει όλα τα αρωματικά της στο λάδι, και αυτό γίνεται η βάση της γεύσης για να χτίσετε το κάρυ.

Συστατικά

2 κ.σ. φυτικό λάδι

1 1/2 κιλό βοδινό κρέας, κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 1/2 κ.γ. αλάτι

2 κουτιά (400 ml.) πλήρες γάλα καρύδας, διατηρημένα με απλή ψύξη, χωρισμένα

1/4 φλ. πάστα κάρυ massaman

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κ.σ. ψιλοκομμένο ξεφλουδισμένο τζίντζερ

1 ξυλάκι κανέλας

1 λοβό αστεριού γλυκάνισου

1 κιλό πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια

1 κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και κομμένο σε φέτες

2 κ.σ. (ή περισσότερη) σάλτσα ψαριού

1 κ.σ. (ή περισσότερη) μαύρη ζάχαρη

2 κ.σ. (ή περισσότερο) συμπύκνωμα ταμαρίνδου

Μαγειρεμένο ρύζι, για το σερβίρισμα

1 φλ. φρέσκα φύλλα κόλιανδρου

1 φλ. ψητά ανάλατα φιστίκια

Εκτέλεση

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι. Αλατοπιπερώνετε το βοδινό και από τις δύο πλευρές. Δουλεύοντας σε παρτίδες, αν χρειάζεται, σοτάρετε το βόειο κρέας, γυρίζοντάς το περιστασιακά, μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές, για 8 με 10 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο. Αφήνετε να κρυώσει και μετά κόβετε σε κύβους μπουκίτσες.

Βήμα 2

Ανοίξτε 1 κουτί γάλα καρύδας και αφαιρέστε 1/2 φλιτζάνι λίπος καρύδας από την κορυφή. Προσθέστε λίπος στην κατσαρόλα, μαζί με την πάστα κάρυ, το σκόρδο και το τζίντζερ. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να σπάσει το λίπος και να αρχίσει να τηγανίζεται η πάστα σε λάδι, για 2 με 3 λεπτά. Επιστρέψτε το βόειο κρέας στην κατσαρόλα. Προσθέστε το υπόλοιπο γάλα καρύδας σε ανοιχτή κονσέρβα, κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο και αρκετό νερό για να καλύψετε το βόειο κρέας. Αφήνετε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε και σιγοβράζετε μέχρι το βόειο κρέας να αρχίσει να μαλακώνει, περίπου 75 λεπτά.

Βήμα 3

Προσθέστε τις πατάτες, το κρεμμύδι, τη σάλτσα ψαριού, την καστανή ζάχαρη και το υπόλοιπο 1 κουτί γάλα καρύδας. (Αν δεν υπάρχουν αρκετά υγρά για να καλύψετε το βόειο κρέας και τις πατάτες, προσθέστε νερό για να σκεπάσει.) Σιγοβράστε, μερικώς σκεπασμένο, μέχρι το βόειο κρέας και οι πατάτες να μαλακώσουν και η σάλτσα να μειωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο και να πήξει ελαφρώς, για 30 με 45 λεπτά. Ανακατεύετε με συμπύκνωμα ταμαρίνδου. Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο ταμαρίνδο για οξύτητα, περισσότερη καστανή ζάχαρη για γλυκύτητα ή περισσότερη σάλτσα ψαριού για αλάτι, αν χρειάζεται.

Βήμα 4

Μοιράζετε το ρύζι σε μπολ. Πασπαλίστε με κάρυ από πάνω και  κόλιαντρο με φιστίκια.

empty alt

Τα 12 αιώνια προβλήματα στην κουζίνα σου και οι λύσεις τους

Μερικές φορές τα πιο απλά πράγματα είναι και τα πιο δύσκολα. Μπορεί να θεωρείς αυτονόητο, για παράδειγμα, ότι διατηρείς τα λεμόνια σου με το σωστό τρόπο ή ότι τα κόβεις με το σωστό τρόπο αλλά στην πραγματικότητα να υπάρχει ένας… ακόμα πιο σωστός τρόπος, που θα σε […]
empty alt

Πώς να οργανώσετε το ψυγείο, ώστε να διαρκούν περισσότερο τα τρόφιμα

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε- για την ακρίβεια, χάνονται πρόωρα τα τρόφιμα! Ο λόγος για το ψυγείο καθώς όπως φαίνεται, παίζει σημαντικό ρόλο το πώς και το πού τοποθετούμε τα φαγώσιμα στα ράφια του.
empty alt

Τα λαχανικά που δεν είχες σκεφτεί να ψήσεις μέχρι τώρα

Τα καημένα τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Πάντα βρίσκονται ψιλοκομμένα σε σαλάτες, σούπες και μαγειρευτά, σε ρόλο κομπάρσου. Το ήξερες όμως ότι αξίζει να τα αναβαθμίσεις; Ναι, μπορείς ακόμα και να τα ψήσεις στο γκριλ.
empty alt

Αφιέρωμα αβοκάντο: ποια λάθη να αποφύγεις και πώς θα επισπεύσεις την ωρίμανσή του

Αν η σημερινή γενιά έπρεπε να επιλέξει ένα σύμβολο της διατροφής της, αυτό θα ήταν πιθανότατα το αβοκάντο.
empty alt

Ποια τάπερ είναι καλύτερα: τα πλαστικά ή τα γυάλινα;

Όταν καλείσαι να διαλέξεις ανάμεσα σε ένα γυάλινο ή ένα πλαστικό τάπερ, η απάντηση καθορίζεται ανάλογα με την εκάστοτε χρήση του αλλά και τα δικά σου ζητούμενα.
empty alt

Μπαίνουμε σε πασχαλινή διάθεση με ιδέες για υπέροχα αβγά!

Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά κόκκινα, αλλά μπορείτε μερικά αυγά να τα βάψετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να τους δώσετε το δικό σας προσωπικό στίγμα.
empty alt

Πάστα φλώρα κεράσι

Το να αφιερώσετε χρόνο για να φτιάξετε τη δική σας γέμιση στην πάστα φλώρα κεράσι είναι κάτι που σίγουρα αξίζει τον κόπο.
empty alt

Μύδια με ντομάτες και σκόρδο

Τώρα που μπαίνουμε σε ρυθμούς ρομαντικούς και ετοιμαζόμαστε για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους.
Back To Top