Στρογγυλό και πορτοκαλοκίτρινο, μοιάζει με μια μικρότερη εκδοχή ενός ροδάκινου, αλλά μοιράζονται την τρυφερότητα των μοβ δαμάσκηνων.

Στρογγυλό και πορτοκαλοκίτρινο, μοιάζει με μια μικρότερη εκδοχή ενός ροδάκινου, αλλά μοιράζονται την τρυφερότητα των μοβ δαμάσκηνων.

Είναι εξαιρετικά θρεπτικά και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη πέψη και υγεία των ματιών.

 

Εδώ είναι μερικά από τα top οφέλη για την υγεία και τη διατροφή που προσφέρει το βερίκοκο

Πολύ θρεπτικά και χαμηλά σε θερμίδες

Τα βερίκοκα είναι πολύ θρεπτικά και περιέχουν πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Μόνο 2 φρέσκα βερίκοκα (70 γραμμάρια) παρέχουν:

Θερμίδες: 34

Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Λίπος: 0,27 γραμμάρια

Ίνες: 1,5 γραμμάρια

Βιταμίνη Α: 8% της ημερήσιας αξίας

Βιταμίνη C: 8% της ημερήσιας αξίας

Βιταμίνη Ε: 4% της ημερήσιας αξίας

Κάλιο: 4% της ημερήσιας αξίας

Επιπλέον, αυτός ο καρπός είναι μια καλή πηγή βήτα καροτίνης, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που είναι όλα ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα σου.

Είναι καλύτερο να απολαμβάνεις τα βερίκοκα ολόκληρα και χωρίς φλοιό, καθώς η φλούδα του διαθέτει μεγάλες ποσότητες ινών και θρεπτικών συστατικών

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα βερίκοκα είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της β-καροτίνης και των βιταμινών A, C και E.

Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μια ομάδα αντιοξειδωτικών πολυφαινολών που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Τα κύρια φλαβονοειδή στα βερίκοκα είναι τα χλωρογενικά οξέα, οι κατεχίνες και η κουερσετίνη.

Αυτές οι ενώσεις λειτουργούν για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι επιβλαβείς ενώσεις που βλάπτουν τα κύτταρα και προκαλούν οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες συνδέεται με την παχυσαρκία και πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Μπορεί να προωθήσει την υγεία των ματιών

Τα βερίκοκα διαθέτουν πολλές ενώσεις που είναι απαραίτητες για την υγεία των ματιών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και Ε.

apri2

Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του δέρματος

Η κατανάλωση βερίκοκων μπορεί να ωφελήσει το δέρμα σου.

Οι κύριες αιτίες των ρυτίδων και της βλάβης του δέρματος είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο ήλιος, η ρύπανση και ο καπνός των τσιγάρων.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της υπεριώδους (UV) έκθεσης στο φως, των ηλιακών εγκαυμάτων και του κινδύνου μελανώματος.

Συγκεκριμένα, μπορείτε να καταπολεμήσεις μερικές από αυτές τις βλάβες του δέρματος μέσω μιας υγιεινής διατροφής με αντιοξειδωτικά, τα οποία παρέχουν τα βερίκοκα.

Οι βιταμίνες C και E, και οι δύο που βρίσκονται σε αυτό το φρούτο, μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C προστατεύει από την υπεριώδη βλάβη και τους περιβαλλοντικούς ρύπους εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, αυτή η βιταμίνη βοηθά στην κατασκευή κολλαγόνου, το οποίο δίνει στο δέρμα δύναμη και ελαστικότητα. Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να επουλωθεί από βλάβες στην υπεριώδη ακτινοβολία και να αποτρέψει τις ρυτίδες.

 

empty alt

Το ψωμί δεν εμποδίζει το αδυνάτισμα

Ενας μύθος ακόμη καταρρίπτεται. Μια νέα μελέτη αμερικάνων επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο περιορισμός των λιπαρών στη διατροφή οδηγεί σε καλύτερο αδυνάτισμα απ’ ό,τι ο περιορισμός των υδατανθράκων.
empty alt

5 τροφές για γονιμότητα στη διάρκεια του χειμώνα

Μπορεί το καλοκαίρι να γεμίζεις το πιάτο σου με μεγάλη ποικιλία από χρώματα από τα διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, τα πλούσια σε βιταμίνες που ενισχύουν τη γονιμότητα σου, όμως και ο χειμώνας δεν υστερεί καθόλου στα πλούσια αγαθά που προσφέρει για τον ίδιο σκοπό.
empty alt

4 συνήθειες φαγητού που πρέπει να υιοθετήσεις

Κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων, το έντονο αίσθημα πείνας, ειδικά σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί πολύωρη νηστεία, ο τρόπος που συνηθίζουμε να σερβίρουμε το φαγητό, καθώς και διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή μας, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση φαγητού...
empty alt

Τα σπαράγγια είναι εδώ και είναι στα καλύτερά τους

Τα σπαράγγια, επίσημα γνωστά ως Asparagus officinalis, είναι μέλη της οικογένειας των κρίνος. Αυτό το δημοφιλές λαχανικό θα το δεις και σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ.
empty alt

Να γιατί είναι καλό να βάλετε το ταχίνι στη διατροφή σας

Το ταχίνι είναι μια πάστα φτιαγμένη από αλεσμένους σπόρους σησαμιού. Έχει μια ελαφριά γεύση καρυδιού. Είναι πιο γνωστό ως συστατικό του χούμους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα.
empty alt

Σου ανέβασαν την πίεση; Η διατροφή θα σου την ρίξει!

Η καλή και ισορροπημένη διατροφή ακόμα κι αν δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, πολλές φορές βοηθάει στην πρόληψη και στο να μη επιδεινωθούν.
empty alt

Το ωφέλιμο διατροφικό προφίλ της ρίγανης

Η ρίγανη θεωρείται βασικό βότανο σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο και εκτός από άρωμα και γεύση προσφέρει και πολλά υγιεινά οφέλη
empty alt

Τα πιο υγιεινά σνακ για την παραλία

Γευστικές και θρεπτικές επιλογές για μια μέρα δίπλα στη θάλασσα
Back To Top